Hoe herken jij je teamplayer(s) in je organisatie? Een blik op Richard Schuil

10 september 2024

In elke organisatie spelen teamplayers een cruciale rol in het behalen van successen. Waarom? Omdat zij de lijm zijn die een team samenhoudt. De stille krachten achter de schermen die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Vaak neem je ze misschien voor lief, maar hun waarde is onschatbaar. Hoe herken je deze teamplayers? En hoe kun je ervoor zorgen dat hun impact wordt gewaardeerd?

In dit blog bespreken we de belangrijkste kenmerken van een teamplayer en hoe je deze waardevolle mensen in je team kunt identificeren, met inspirerende voorbeelden uit de topsportcarrière van Richard Schuil.

1. Samenwerkingsgerichtheid: De kracht van het collectief

Eén van de meest voor de hand liggende kenmerken van een teamplayer is hun vermogen om samen te werken. Ze zien het grotere geheel en begrijpen dat het succes van het team belangrijker is dan persoonlijke erkenning. Richard Schuil, lid van het gouden dreamteam dat in 1996 olympisch goud won in Atlanta, belichaamt deze eigenschap. In een team van zes wist Richard dat zijn bijdrage cruciaal was voor het teamresultaat, zelfs als zijn eigen prestatie niet direct zichtbaar was.

Hoe herken je dit?
Let op collega’s die vaak ideeën delen zonder de behoefte te hebben om alle eer op te strijken. Ze passen hun eigen plannen aan om de teamdoelen te bereiken. Wie zie jij goed samenwerken binnen jouw organisatie?

2. Betrouwbaarheid: altijd aanwezig

Teamplayers zijn consistent in hun werk en kunnen worden vertrouwd om hun verantwoordelijkheden na te komen. Ze zijn op tijd. Halen deadlines en komen hun afspraken na. Richard Schuil stond bekend om zijn betrouwbaarheid, zowel in de zaal, op het zand én op kantoor. Zijn teamgenoten konden altijd op hem rekenen, en hij op hen. Dit was essentieel was voor de lange duur van zijn topsportcarrière.

Wat ik persoonlijk bijzonder vind aan Richard is dat hij een aanvaller is die ook goed kan blokkeren. Hij bedenkt oplossingen en heeft het doorzettingsvermogen om altijd te blijven gaan. Op Richard kun je rekenen – hij schreeuwt het niet van de daken, maar hij levert altijd.

Hoe herken je dit?
Kijk naar degenen die deadlines halen zonder drama. Ze zijn er wanneer het moeilijk wordt en leveren consistent hoge kwaliteit, ongeacht de situatie. Wie binnen jouw organisatie komt hierbij als eerste in je op?

3. Bescheidenheid: laten hun werk voor zich spreken

Teamplayers hebben geen behoefte aan de schijnwerpers. Richard Schuil is een bescheiden topsporter die zijn successen nooit van de daken schreeuwde, maar wiens prestaties voor zich spreken. Hij was misschien wel de ‘puinruimer’ van het team – de positie die in het volleybal bekend staat om het doen van het vuile werk dat het team succes brengt. Wat is een team zonder zo’n speler? Zonder deze rol zou het team simpelweg niet functioneren.

Hoe herken je dit?
Let op collega’s die consistent presteren zonder veel ophef te maken over hun eigen bijdragen. Ze zijn vaak de stille krachten, zoals Richard, die veel werk verzetten zonder dat ze daar publiekelijk om schouderklopjes vragen. Kijk eens opnieuw naar al je medewerkers. Wie vallen er eigenlijk nooit echt op? Als je hier verder je aandacht aangeeft wat zie je dan als toegevoegde waarde? Waardeer je degene ook daadwerkelijk als zodanig?

Reflectievragen voor jou als ondernemer

Als ondernemer is het belangrijk om stil te staan bij de rol van teamplayers binnen je organisatie. Vaak zijn ze minder zichtbaar, maar hun bijdrage is cruciaal. Hier zijn enkele vragen om over na te denken:

1. Wie zijn de stille krachten in jouw team?

Kijk naar de mensen die altijd leveren, zonder veel aandacht te trekken. Zijn er teamleden die consistent presteren maar weinig om erkenning vragen?

2. Hoe waardeer je deze teamplayers?

Worden hun bijdragen erkend, of nemen we ze voor lief? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat ze zich gewaardeerd voelen?

3. Hoe herken je teamplayers in jouw organisatie?

Welke eigenschappen zie je terug bij jouw teamplayers die overeenkomen met de kenmerken die Richard Schuil belichaamt?

4. Hoe kun je hun impact vergroten?

Zijn er manieren om deze teamplayers te ondersteunen en hun invloed in het team te versterken?

5. Wat zou je team missen zonder deze spelers? Stel je eens voor dat deze teamplayers er niet waren. Hoe zou dat je organisatie beïnvloeden?

Kortom

Teamplayers zoals Richard Schuil zijn de ruggengraat van elk succesvol team. Door aandacht te besteden aan de kenmerken die hen definiëren, kun je deze waardevolle krachten in je organisatie herkennen en ondersteunen. In een wereld waarin individualisme soms de overhand lijkt te hebben, zijn teamplayers de stille krachten die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt – en dat is iets wat je als leider niet wilt missen.

En wil je meer weten over Richard Schuil luister dan naar deze podcast aflevering 6 van de 2e serie.

Wil je ontdekken hoe jouw team meer resultaat kan behalen?
Teamplayers zoals Richard Schuil kunnen het verschil maken in je organisatie. Wil jij weten wie de stille krachten in jouw team zijn en hoe je hun impact kunt vergroten? Laten we samen een analyse maken van je team, zodat we jouw organisatie naar het volgende niveau kunnen tillen.
Plan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ontdek hoe een teamanalyse je kan helpen meer uit je medewerkers te halen. Klik hier om een afspraak te maken wanneer het jou uitkomt.

Van groep naar dreamteam! 

Van groep naar dreamteam! 

Een groep en een team lijken misschien op het eerste gezicht hetzelfde, maar er zijn belangrijke verschillen...